Mijn favorieten

Aankoop

Een huis kopen? Neem Sannen, uw eigen NVM makelaar, mee.   
Uw NVM makelaar Sannen is specialist in het begeleiden van de aankoop van woningen. Wij kennen de markt, kunnen kosten besparen en u met raad en vooral daad terzijde staan bij het vinden van uw nieuwe thuis. Én bij het complexe proces dat voorafgaat aan de uiteindelijke aankoop. Ook na de aankoop kunt u natuurlijk bij ons terecht. Al met al voldoende voordelen om een gedegen specialist in de hand te nemen. Met adviezen die staan als een huis.

Woning kopen in 7 stappen
 
Stap 1: geschikte woning zoeken
Uw NVM- aankoopmakelaar raadt u altijd aan eens een kijkje te nemen in de verschillende gemeenten en wijken die u bevallen. Daardoor krijgt u inzicht in de buurt en faciliteiten, zoals scholen en winkels. Uw NVM- aankoopmakelaar heeft een uitgebreid netwerk van NVM-makelaars. Hierdoor heeft hij als eerste inzicht in woningen die op de markt komen of heeft hij extra informatie over nieuwbouwprojecten. Dankzij zijn jarenlange ervaring maakt hij snel een goede selectie uit het actuele aanbod. U kunt natuurlijk ook zelf zoeken. Op Funda vindt u nagenoeg het volledige aanbod van koopwoningen in Nederland. 
 
Stap 2: Bezichtigingen
Heeft u een huis gezien dat u aanspreekt, dan regelt uw NVM- aankoopmakelaar een bezichtiging. Zo komt u er snel achter of de woning werkelijk aan uw wensen voldoet. Uw NVM- aankoopmakelaar bekijkt het huis met andere ogen. Hij let vooral op het onderhoud van de woning en eventuele gebreken.
In sommige gevallen adviseert hij een bouwkundig specialist in te schakelen voor nader onderzoek. Op die manier kan de exacte staat van onderhoud van de woning worden bekeken. Ook hoort u van hem of er al meer bezichtigingen zijn geweest en welke biedingsprocedure wordt gehanteerd.

Stap 3: Extra onderzoek
Wanneer u concreet een woning op het oog hebt, kan uw NVM-aankoopmakelaar extra onderzoek naar de woning doen. Denk dan bijvoorbeeld aan het checken van het verplichte energielabel, de bestemmingsplannen, de milieuaspecten en andere gegevens zoals van het Kadaster, gemeente, provincie of eventueel een Vereniging van Eigenaars (VvE).

Stap 4: Onderhandeling
Als u een bepaalde woning wilt kopen, adviseert uw NVM- aankoopmakelaar u over de juiste biedingstrategie en een goed openingsbod. Als taxateur heeft hij veel ervaring met het bepalen van de juiste prijs. In de NVM- database voor woonobjecten kan hij bovendien zien wat de marktwaarde is van vergelijkbare woningen. 

Verder helpt uw NVM- aankoopmakelaar bij het vaststellen van de ontbindende voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kan een koopovereenkomst alsnog ontbonden worden. Welke biedingstrategie uiteindelijk gekozen wordt, is afhankelijk van de situatie. 

Dankzij de ervaring van uw NVM- aankoopmakelaar bent u echter verzekerd van een goed advies dat u veel geld kan besparen.

Stap 5: Ondertekening koopakte
Accepteert de verkoper uw bod, dan wordt de koopovereenkomst opgesteld. Uw makelaar loopt de koopovereenkomst met u door om te zien of alle gegevens kloppen. 

Uw makelaar let hierbij in het bijzonder op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken die de verkoper in de woning achterlaat. Is alles in orde, dan paraferen u en de verkoper de koopovereenkomst. 

De koopovereenkomst gaat naar de notaris en u heeft vervolgens een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze tijd kunt u alsnog afzien van de aankoop. Doet u dit niet, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer, dan vindt op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaats bij de notaris.

Stap 6: Uw huis financieren
Wanneer uw bod door de verkoper is geaccepteerd, is het voor u zaak de financiering rond te maken. 

Vaak sluit men hiervoor een hypotheek af. Aan de hand van de koopsom, eventuele verbouwplannen, uw eventuele eigen geld en de zogenaamde kosten koper (de kosten van de kadastrale inschrijving, overdrachtsbelasting en uw notariskosten voor het transport), kan uw NVM- aankoopmakelaar precies vaststellen welk bedrag u aan hypotheek nodig hebt. 

Ook kan uw NVM- makelaar u adviseren over een hypotheek die bij u past. Meestal is voor de financiering een taxatie nodig. 

Hiervoor heeft u vrijwel altijd een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur nodig. Uw aankoopmakelaar en uw verkoopmakelaar mogen deze niet opstellen, omdat ze bij het onderhandelingsproces zijn betrokken. Maar ze kunnen u wel helpen met het vinden van een gecertificeerde taxateur.

Stap 7: Notaris
Als een datum is vastgesteld voor overdracht van de woning, adviseert uw NVM- aankoopmakelaar u over alles wat moet worden geregeld. Zo vergeet u niets en kan de notaris de eigendomsoverdracht (akte van levering) voorbereiden. Een paar dagen voor de levering krijgt u van de notaris een concept- leveringsakte en een nota van afrekening. 

Controleer altijd samen met uw NVM- aankoopmakelaar of alle gegevens kloppen. Vlak voor de overdracht inspecteert u samen met uw NVM- aankoopmakelaar de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is. 

Meer informatie?
Uiteraard geeft deze tekst maar beknopt weer wat er zoal bij komt kijken wanneer u overweegt een nieuw huis aan te schaffen. Mocht u vragen hebben of prijs stellen op een uitgebreide toelichting, loop dan gerust eens binnen. Wij vertellen u graag alles wat u moet weten om tot een succesvolle aankoop te komen.